top of page
pialykken

Ud i naturen.

Opdateret: 19. apr. 2022

Der er nu noget særligt ved at komme ud i naturen fra morgenstunden. Der er en helt anden energi. Nogen morgener synes som ren idyl. Med sol og morgendis. Dyrene er mere fremme, de er mere afslappet og nyder helt sikkert stilheden, før vi menesker begynder at strømme ind i deres naturlige gemakker. Der er tit størrer mulighed for mødet med dyrerne, mens jeg går i stilhed og lader sanserne suge alle oplevelserne ind.


Denne morgen er der kommet en masse tilflyttere i de høje nåletræer ved Gl. Kjøge Gaard parken. De larmer afsindigt meget og er derfor spottet utrolig hurtigt. 4-5 hejrepar (måske flere) er flyttet ind i trætoppene og er i fuld gang med at bygge reder. Det går ikke stille af sig. Deres stemme er hæs og absolut ikke køn.😁 Parken er lukket de fleste dage, så de har helt frit lejde til at dykke ned og hente lange grene på parkens bund. For lange grene skal der til. Der bliver flittigt bygget. Hejre yngler ofte i kolonier og lægger 3-7 æg i reden. Så det bliver da hyggeligt med 15-35 små hejre i trætoppene om en lille månedstid. Det glæder jeg mig til..


Parken/haven er hjemsted for utallige dyr. Et væld af smukke fugle og insekter. Rådyrerne søger meget ofte derind. De kan frit løbe fra skoven og ind i haven - og tilbage igen. Fasanerne har også deres vante gang i haven. Solen lyser flot hele deres farverige fjerdragt op. Nogle er meget frygt-somme og holder sig på lang afstand. Andre fasaner tager det mere roligt. De må også være lidt vant til mennesker, for der er helt vildt mange mennesker, der er aktive på Åsen hver eneste dag. Det er et meget populært sted og jeg forstår det så udemærket. Derfor er det også bedst at komme tidlig morgen, så man har det bare nogenlunde for sig selv.


Parken/Haven er en gammel flot rhodrondendron have - en af Danmarks største rhodrondendronsamlinger. Haven er renoveret i 1967 og ejes af Carlsen-langes legatstiftelse - ligesom herregården. Gl. Kjøge gaard ligger, hvor det oprindelige køge lå, langs køge å. Der er dage, hvor det nærmest er, som at træde ind i et eventyr. Fuldstændig idyl og magi hænger over stedet og du drages ind i den smukke natur omkring det. Men parken må blive et andet blogindlæg, når rhodrondendron-erne blomstre.

Af andre beboere i haven kan nævnes egern. Dem er der en del af. Og de er altid nysgeringe. De trækker sig lidt, men de vil også tit lige se os lidt an. Helt bange oplever jeg dem ikke. Og de ser da søde og frække ud, ik? De er typisk røde. Det er det mest almindelige egern i Danmark. Men vi har også brune og sorte egern. Egernets latinske navn er "sciurus" og betyder: "Den der sidder i skyggen af sin egen hale." Det er da et navn, der giver mening. 😍


Halen bruger egernet, når det skal gemme sig eller springe. Det kan springe flere meter fra et træ til et andet. Jeg ser det tit og man bliver lige imponeret hver gang. Egernet lever det meste af sit liv i træerne. Kroppen er tilpasset løb op og ned ad stammer og alle springene mellem træerne. Egernets længde er ca. 40 cm. kroppen er ca.20 cm. Halen er 20 cm. Den vejer mellem 295-500 gram, alt efter hvor gammel den er.


I 1994 totalfredede man egernet. Før det måtte man skyde egern for at få pelsen til frakker og hatte. Man spiste også kødet og lavede børster af dens hår. Egern ødelægger træer i og med de spiser blomsterknopper og topskud af nåletræer. Så det går ud over vores juletræer. Men jeg vil gerne have et juletræ, der har været hjemsted for et egern. Mit træ behøver ikke være perfekt - bare naturligt.

Men... Egernet samler vinterforråd og gemmer nødder, bog, agern og svampe blandt andet ved at grave dem ned i huller. Når det så bliver koldt, snuser de sig frem til dem og graver dem op igen. Det er ikke dem alle, de finder igen og derfor er egernet en flittig planter af nye træer. Så tak for det kære egern.


Egernets værste fjende er skovmåren. Den er hurtig og klatre ligeså godt i træer som egernet. Skovmåren fanger dem i træerne - også i deres reder. Af andre fjender kan nævnes: Ræven, katten, rovfuglene (især duehøgen og musvågen)


Jeg tror, jeg kunne skrive utallige sider om egernet, men jeg skal nok stoppe her. Lige om lidt.😉😉 Jeg er vildt fasineret af egernet og synes det er et fantastisk smukt dyr - charmerende og meget livligt. Altid en kæmpe oplevelse at få lidt tid i selskab med det skønne egern. Jeg ønsker et egern i min have.



Lige til sidst har vi her et portræt af hr. og fru dompap. Som altid er det manden, der er mest farverig. Tidligere var dompappen faktisk en almindelig burfugl. Ikke mindst fordi hannen kunne fløjte de melodier, man havde fløjtet for ham under opvæksten... Navnet er efter den tyske Domprovst "Dompape", fordi dompappens dragt ligner provstens festdragt. Fuglen har absolut intet med skældsordet "dumpap" at gøre.. måske kun ordets lighed med dum og paphoved?


Mine gåturer er vidunderlige. Jeg elsker dem - både med og uden kamera. De fylder mig med energi, positivt livssyn og mentalt velvære. De er med til at styrke min indre ro og balance. Gåture er gode for krop og sjæl ingen tvivl om det. Jeg slår hverdagens tanker fra og slår alle mine sanser til. Så er jeg bare... og det er fantastisk smukt på alle måder.


Vinden og solens stråler i ansigtet. Fuglenes imponerende og utrættelige sang. At kunne genkende de fleste lyde og registrere, hvor de er. Den velkendte og smukke natur. Det mikroskopiske og det magiske. En verden uden støj og uden krav. Det uberørte og det mystiske. Alt sammen til at udforske og være i, med alt du er.

Der er ikke noget bedre og jeg kan kun anbefale det på det kraftigste. #udinaturen


Ha en fantastisk dag!



Pia












13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page