Et af efterårets store hit, må siges at være oplevelsen af sort sol. De sidste par år har jeg også søgt denne oplevelse. Sort sol kan ses både forår og efterår, når stære i tusindvis samles på træk samles for overnatning i rørskovene fx. i Tøndermarsken, som er et af de mest kendte steder. De danner store mønstre på himlen, når solen er på vej ned. Dette har givet oplevelsen navnet Sort sol.
Efterårstrækket kan opleves fra august og faktisk helt hen til december, har jeg læst. Det overrasker mig meget, men så blev jeg da så klog. Forårstrækket kommer til febuar og kan opleves indtil midt i april. Man kan opleve op til en million fugle sådan en aften, men når overnatningsflokken bliver så stor, splitter de sig op i lidt mindre grupper...
Vores lille familieselskab ankom til Westerdeich (Tøndermarsken's tyske side) ved Neudorf på vej til Neukirchen i Tyskland, som var vores destination. Vi havde ikke lige ventet, at vi kom bag scenen og mødte en stor samling stære, der var ved at gøre sig klar til aftenens forestilling.
Tusindvis af stære var i fuld sving med at bade i en stor vandpytte, da vi ankom til Tønderdiget. Det var en imponerende og meget overraskende oplevelse. Hele parkeringspladsen var spærret af stære og de snakkede flittigt. Engang imellem lettede nogle af dem for at flyve ud på marken. Her dannede de flotte formationer på marken. Snorlige linier, som når vi ser dem i luften. Måske de afholdte generalprøve?
Hvorfor de færdes i disse store flokke, er man faktisk ikke helt sikker på. Men en af grundene hertil kunne være at stæren både er nærsynet og snæversynet og derfor er bedre stillet i forhold til fjender ved at være "alle for en" i disse flokke. Stærens øjne sidder ligesom vores, så de ser også kun fremad. Altså ingen øjne i nakken.. Men i størrer flokke kan de bedre hjælpes ad og holde øje med fjenderne.
Stærene kommer til marsken for at spisee sig mætte i stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i enorme mængder i disse fugtige græsmarker/ marsken. Det må være et festmåltid - siden der kommer så mange. 😁
Ved skumringstid faldt vi over et dige ved "Calles " i Aventoft. Folk vrimlede ud på diget og vi blev enige om at følge trop. Det måtte da simpelthen være her den store opvisning skulle finde sted...
Nogle gange så bliver man bare så skuffet, ik?.. Der kom ikke store flokke forbi - men der kom alligevel mange små... Ingen dans i smukke mønstre desværre.. Disse overstående billeder er det mest fantastiske af showet denne aften...
For stærene bliver nemlig nødt til at skifte lidt mellem stederne, de vælger at overnatte. Vi blev fortalt at stærene slider så meget på "stolene" i rørskovene, hvor de sidder, at rørene knækker. Derfor må de rykke rundt efter et par dage... En anden ting er måske også for at snyde deres fjender - rovfuglene.
Man kan derfor aldrig helt være sikker på hvor stærene går ned...
Men vi så, hvor de fløj henad og besluttede os for at stå tidligt op næste morgen.. Der er nemlig også sort sol om morgen, når de står op. Se det vidste jeg faktisk ikke...
Det var en smuk morgen. Solen stod op kl. 7.30 og vi var klar et stykke tid før stærene begyndte at røre på sig. Det gik hurtigt op for mig, at det var det forkerte objektiv, jeg havde sat på kameraet og det andet lå hjemme på hotelværelset... Øv. Det havde været godt at have "det store billed" og ikke zoomen....
Billederne afspejler min manglende erfaring med at fotografere i mørke.. Men jeg håber i kan se, hvor VILDT mange stære vi så. De startede med at sejle lidt frem og tilbage nærmest nede i rørerne, for så at bevæge sig længere op og så væltede de bare frem og satte kurs lige op over vores hoveder... Vi stod det helt rigtige sted. Det var så vildt, at stå der . Når en kæmpeflok var fløjet, gik der et øjeblik, så kom den næste kæmpebølge. Dette gentog sig adskillige gange og man troede det var løgn, når det endnu engang gentog sig... og endnu engang.. og..
Denne morgen var eventyrlig og jeg kan kun sige: "Jeg MÅ derned igen næste år!!" Waow, siger jeg bare... fantastisk oplevelse. Vi har uden tvivl set en million stærer denne morgen.
Til trods for alle disse fugle fløj lige ind over vores hoveder, bemærkede vi ikke en eneste fugleklat. Det kan man jo så sige var meget heldigt. For det kunne have set meget andereledes ud, især hvis der havde været en rovfugl på spil...
Det er nemlig meget normalt at rovfugle er tilstede og får fat i en masse stære under sort sol. Der er kun én måde, stærene kan forsvare sig mod sådanne jagende rovfugle... Det er simpelthen ved at gylpe og skide, alt det de kan.... Deres mål er at ramme rovfuglens fjerdragt, så fjerene klister sammen og rovfuglen derved mister sin flyveevne. Det er set lykkedes - men der er vist langt imellem. Desværre..
Da vi forlod sort sol-scenen, kørte vi direkte ud til diget igen og håbede, at der var stærer derude også. Og det var der! Der var i tusindvis og de dansede livligt deres himmelballet. Alt den dans, vi ikke så om aftenen og til morgen. det skal jeg lige love for vi fik nu. Imponerende.
På vej hjem tog vi endnu et slag forbi Tøndermarsken. Der var familiemedlemmer, der havde valgt at sove længe, så vi skulle liiige se, om de var der endnu. Det var de, dog mest i mindre sværme. Men når vi stod oppe på diget , stod vi til tider nærmest midt inde i en sværm, når de fløj frem og tilbage over diget. Så med endnu en fantastisk fugleoplevelse i kufferten drog vi hjemad.
De bedste steder at opleve sort sol i Danmark er iflg. naturstyrelsen:
* Ribe Å
* Ribe Kammerslusen
* Rømø Øst
* Rømø Dæmningen
* Tøndermarsken
* Lakolk Sø
* Tingslev mose
* Sølsted mose
Vi så sort sol ved Aventoft - lige ved den dansk-tyske grænse. Et imponerende naturfænomen jeg vil anbefale alle at opleve.
Pia
Comentários