Sådan en dag med lunt vejr. En smule sol og næsten ingen vind. Det er helt perfekt til en gåtur i det grønne med kameraet under armen. Som ofte, så er det i Vallø Slotspark, jeg nyder roen. Dette varme vejr i september er jo vidunderligt. Og jeg har en lang liste over dyr, jeg brænder for at tage billeder af. Ræve, hare, elg, grævlinge, skovmår, rådyr, oddere, ugler, pindsvin og mange andre.
Vi har over 50 arter af ynglende pattedyr (dyr med hår og mælkekirtler) i Danmark og ca 470 observeret fuglearter i Danmark. Der er masser af skønne dyr omkring os og alligevel kan man godt føle sig lidt udfordret, når man gerne vil fotografere disse vildtlevende dyr.
Det er er ofte svært, at komme tæt nok på dyrene - selvom du har din zoom. De spotter dig hurtigt på meeeget lang afstand. Og når det så endelig lykkes at få dem ind i zoomen, så står modellen bare ikke stille - eller endnu værre - så stikker det af... 😮
Der er også den mulighed at modellen bare aldrig dukker op...
Når jeg er ude med mit kamera, så træner jeg min tålmodighed gevaldigt. Det er der, jeg er lige nu. Jeg træner og træner... Og jeg bliver bedre og bedre. Mere stille og mere bevidst om hvor jeg fx. går. (fx. ikke i de tørrer blade. De larmer jo!) Jeg kender efterhånden dyrenes fortrukne steder, Jeg lytter og registrere alt omkring mig. Jeg genkender efterhånden mange lyde.
Derudover spiller vejret også en stor rolle. For meget blæst - for lidt sol - for meget sol. Det er ikke nemt at få de optimale forhold. Men når så det lykkes, at få et godt skud med hjem og hele den magiske naturoplevelse, så er det bare det hele værd. Det føles fantastisk!
Forleden lykkedes det mig, at møde nogle af de dyr, jeg har fulgt i længere tid. Og tænk engang... de havde masser af tid til mig! De stak ikke af. De blev og lod sig iagttage. Det første var et lille egern, jeg hørte pusle inde i grantræerne. Da jeg satte mig ned, så jeg ham med et bær eller lille æble i munden. Det første billede er ikke skarpt, for jeg var slet ikke klar. Han overraskede mig - og jeg overraskede ham. Men jeg synes I skal se det alligevel. Han var ikke så stor, men meget hyggelig. 💚
Lidt senere mødte jeg dette unge rådyr. Han havde også masser af tid. Flere gange gik jeg en lille smule tættere på, fordi han stod inde under nogle træer i skoven. Han var derfor svær at fotografere. (der var meget mørkt der hvor han stod) Men han kiggede bare på mig og rakte tunge.😍 Han var nemlig ved at spise og jeg fik lov til at stå og kigge på. Efter et stykke tid gik jeg den ene vej og han gik den anden vej.
Rådyret er den mest almindelige og den mindste hjort vi har i Danmark. Jeg synes de er så fine og nærmest elegante. Grenene de bider over er tit flossede for rådyrerne mangler faktisk deres tænder i overmunden, ligesom de fleste andre drøvtyggere. Det gør deres bid i grenene let at genkende. De efterlader nemlig grenene meget flossede. Til forskel hugger haren grenen skarpt over med sine tænder.
Et absolut must er svaneungerne. Især de svaneunger, jeg har fulgt, siden de blev født i midten af juni. Og til alt held, har de altid tid til mig. De kan nemlig ikke flyve endnu. Knopsvaneungerne kan først flyve, når de er godt 3 måneder. Så det er snart ved at være. Den hvide farve kommer først ved 2 års alderen. Men smukke og hyggelige er de uanset farve. 💚
(Husk I kan klikke billederne lidt større.)
Her er endnu et par rådyr jeg stødte på denne dejlige dag. De hyggede sig i udkanten af skoven, hvor jeg før har set dem. Blot alt for langt væk. Nu var de tættere på og jeg lykkedes med at sidde i udkanten af marken i længere tid og observere dem. Rådyrerne foretrækker at "slå lejr" mellem åben mark og skov. Der kan de godt lide at ligge at tygge drøv og sove.
Da jeg havde været der i pæn lang tid, kom den største af dem tættere og tættere på mig og hun signalerede med sine store sorte øjne, at nu var besøgstiden forbi. Jeg takkede mange gange og gik min vej igen. Totalt op at kører over denne fantastiske oplevelse. To og en halv time forsvinder hutigt på sådan en smuk og perfekt tur, hvor mine modeller faktisk har tid til mig.
God dag!
Få flere rådyrfacts på:
Comments