Jeg nyder mine weekendmorgener på Tryggevælde i øjeblikket. Jeg har det fineste selskab i rolige omgivelser og med skøn fuglesang. Den perfekte start på dagen.
Tryggevælde Ådal på Stevns er skabt for ca. 14.000 år siden under istiden. Tidligere var det en fjord. Nu er det et stort å-system med tilhørende engareal. Tyggevælde er fantastisk artsrig på både planter og dyr og man arbejder i øjeblikket på at gøre det mere tilgængelig fx. ved at lave flere stier vi kan bevæge os på - og forhåbentlig ender det med at blive en nationalpark.
Rådyrerne møder jeg stor set altid dernede her i sommerperioden. De tiltrækkes af alle de friske blade omkring åen. Billederne her er af 3 forskellige rådyr. Der er en smal hun( også kaldet rå) og en lidt tyk hun. Den tykke rå havde et mindre rålam ved sin side. Men pga, det høje krat kan man kun se ørene på den lille. (se billed nr.5)
I maj og juni fødes der over 100.000 rålam i Danmark. Finder man et lille rålam, der ser ud til at være forladt, så kan du være sikker på, at det er det ikke. Mor-rå har forladt lammet, men hun kommer uden tvivl tilbage igen - også selv om det føles, som om hun er væk i lang tid. Så ikke pille og ikke forstyrre! Lammet er beskyttet af sine camouflagefarver og afgiver ingen lugt...
I selskab med rådyerne finder vi et væld af forskellige småfugle. Herunder er der et lille begrænset samling.
Billed 1: Tornsanger
Billed 2+3 : Sivsanger.
Billed 4: Blåmejse.
Billed 5: Gulspurv.
Billed 6: Rørspurv.
En fugl, der driver mig til vanvid i Ådalen er den kære gøg. Kuk-kuk siger den - og griner af mig... Det er jeg ret sikker på. Det er ikke lykkedes mig at få taget et ordenligt billed af den. Den er hurtig og den er ikke så nem at få øje på i de bladfyldte træer. Jeg synes, det er en meget interessant fugl - flot, fræk- og desværre meget brutal. Jeg ved nu, at den i flyvende fart ligner en due med en falkehale og stribet pyamas. 😁 Den er omkring 33 cm. lang og har et vingefang på 55-65 cm.
Gøgen er en redesnylter. Den ligger sine æg i andre fugles reder og lader dem udruge og opfostre sine unger. Den foretrækker småfuglene : gul vipstjert, engpiber, rør-, siv- og tornsanger som værter, fordi gøgens æg ligner deres. Gøgens æg er på størrelse med et gråspurveæg. Hungøgen kan lægge 1 æg i op til 25 forskellige reder og hendes æg er formodnet i livmoderen, så de klækkes først... Hungøgen spiser sandsynligvis et par æg, når hun smider ægget. På denne måde aner værtsfamilien ikke uråd. Er der små fugleunger i reden spiser hun dem alle...
Gøgeungen ved instinktiv, at det gælder om at skubbe de andre æg eller unger ud af reden. Den vender bagdelen til æg/fugl og så skubber den baglæns indtil, der kun er den selv tilbage i reden. Når værtsfamiliens eget afkom er skaffet af vejen, har de fuld fokus på gøgeungen Den kræver meget mad, de næste 19-24 dage,inden den er flyvefærdig. De får travlt de kære forældre... 14 dage gammel er gøgeungen 3 gange så stor som værtsforældrene. Men de fodre bare videre...
Gøgen ankommer i maj og tager afsted igen i juli. Jeg håber på bedre billeder inden, den tager afsted. Måske bare 'et af nogle af alle de gøgeunger, de har sat i verden her i Ådalen. På billedet herunder er gøgen på billed 1 og 3 - lige med et svanebilled i midten.
En fast gæst/beboer på Tryggevælde er Rørhøgen. Muligvis et par. En ældre herre og en dame. De kan godt lide rørskoven omkring Tryggevælde Ådal. Atypisk rovfugle prøver hannen ofte at tiltrække flere hunner. Han går altså ind for flerkoneri... Hannerne imponerer hunnerne med luftakrobatik og de bedste hanner kan have helt op til 3 "koner".
Rørhøgen kan blive op til 20 år gammel. De bygger deres rede på jorden langs moser og rørsumpe. De ankommer til Danmark omkring april og trækker sydpå i september/oktober. De er en anelse størrer end musvågen og med et vingefang på helt op til 140 cm er rørhøgen vores største kærhøg. Hunnen er størst.
På mine billeder, - der bærer præg af at være taget på lang afstand - er de 3 øverste billeder hanrørhøgen og de 3 nederste er hunrørhøgen.
Ellers hilser jeg på andemor og alle hendes unger, harerne der leger i det høje græs, musvågerne og alle de andre fugle. Der er altid masser af liv på Tryggevælde, det kan man være sikker på.
God fornøjelse!
Og god sommer.💚
Pia
Comments