top of page
pialykken

En ivrig vinterbader med smarte dykkerbriller.

I endnu et af mine forsøg på at opleve og fotografere isfuglen, tog jeg igår til Susåen i Næstved. Meget hyggelig spot. Dejligt sted at gå tur. Jeg ved allerede , at der må jeg hen igen. Vejret var fantastisk. Godt nok var det meget koldt, men solen skinnede overdådigt. Det var så dejligt et vejr at bevæge sig i. - Og bevæge sig, det blev man nødt til for at holde varmen...

Jeg havde selskab af et stort symfoniorkester i form af alle de småfugle, der fløj rundt i træerne og sang. Fornem smuk underholdning. Ja, der var nærmest forår i luften...


Men i dag vil jeg fortælle om en bestemt fugl. For i forsøget på at finde "ønskefuglen" fandt jeg nemlig en af de andre små fugle på min ønskeliste. Vandstæren er en fugl, jeg har kigget længe efter. Desværre har vi ikke så mange vandløb med strømmende vand her på sjælland, hvor vandet også er helt rent. Det er nemlig vandstærens krav, da dens føde lever her. Derfor har de også mange flere vandstære i Jylland, da de bedre kan opfylde dette krav. Det er et godt tegn at se en vandstær. Det betyder god ren vandkvalitet.



I sommerhalvåret holder vandstæren ellers til i Nordskandinavien eller i syd - og mellemeuropa. Men vi er heldige at en del vandstære gæster Danmark i vinterhalvåret fra november til marts. Det gør de, når det bliver så koldt, at de fleste vandløb fryser til i deres egen hjemstavn. Så jeg tænker, det er en svensker eller en nordmand, der her besøger Næstved i disse måneder..


I Danmark anslås det, at der er under 10 par vandstærer fast bosat hele året. De er iagttaget i Østjylland og på Bornholm. Det er sandelig ikke mange. Så må vi nyde det, når de kommer på vinterbesøg.






Der er noget særligt ved denne lille fugl, der gør den spændende og lidt sjov at iagttage. Den har en adfærd, der ikke ligner alle de andre spurves...


Vandstæren er nemlig ikke en stær, som navnet ellers indikere. Det er en lille brun, buttet spurv med hvidt bryst og kort hale. På størrelse med en solsorte-hun. Der er ingen udseendemæssig forskel på hun og han vandstæren. Og har man en gang set en vandstær, kan man næsten være sikker på at møde den der igen en anden dag. Vandstæren er meget territoriehævdende. Den har ingen venner om dagen, når den søger føde - men om aftenen, kan den sagtens søge hvile og tryghed i træerne sammen med dagens "fjender".



Udfordringen for vandstæren er, at den lever af vårfluelarver (hovedsageligt), snegle, orm, tanglopper, småfisk og andre insekter, der alle lever på bunden af disse vandløb. Den har ikke svømmefødder til at dykke med, men tilgengæld har den de fineste hvide dykkerbriller i form af en ekstra øjenhinde, de lige trækker ned. Det ser supercool ud. Hvis du klikker på billede nummer 2 herover, kan du se hvor smarte de er. Den har også dobbelt så mange dun, som de andre spurvefugle.


Vandstæren dykker på max. 30 cm. vand. Den hopper i vandet og placerer sig i modstrøm. Dette giver et pres, der hjælper fuglen med at komme ned til bunden. Den bruger vingerne til at svømme med. Dernede går den på bunden og finder de gode ting. Den dykker i sekunder men man har set dem dykke i op til et minut. Det ser meget volsomt ud, når den kaster sig ned i den stærke vandstrøm. Man må sige, den er super ihærdig og virkelig modig.


Den kommer op igen et stykke fremme. og står og nyder sit måltid, hvis den har fanget noget. Så flyver den tilbage til udgangspunktet, klar til at begynde forfra. Jeg har prøvet at illustrere akterne med billedrækkefølgen ovenover.



Jeg må sige, jeg er vildt begejstret over mit lille møde med vandstæren. meget underholdende fugl, at iagttage. Den er heller ikke speciel sky. Den er pæn modig og flot iført sin smoking, hvilket også passer godt til at den ofte danser. Den vipper op og ned ved "knæene".


Du må besøge den en dag. Det ærgrer mig at jeg ikke optog en lille video. Så havde du set en lille actionfilm. Næsten ren James bond...

Måske jeg husker det næste gang. Hav en rigtig god dag.

Pia






15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page